Jak często karmić kota?
Posiadanie kota wymaga od opiekuna, by zadbał o jego dobre samopoczucie oraz odpowiednią dietę, która sprosta jego wymagającemu podniebieniu. Jednym z najważniejszych czynników w codziennym żywieniu kota jest częstotliwość podawania posiłków. Jak często go karmić, by utrzymać stały poziom składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania jego organizmu? Temat wyjaśnia dr Jacek Wilczak, nasz ekspert ds. żywienia zwierząt.
Jak karmić kota?
Właściciele mruczków stają przed wyzwaniem - z jednej strony należy uszanować silny instynkt łowiecki pupili, a z drugiej podawać karmę, która w największym stopniu będzie spełniała specyficzne dla kotów, organizmów mięsożernych, wymagania żywieniowe. Najważniejsze z nich to wysoka zawartość białka i tłuszczu, czego gwarancją są mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego oraz odpowiednia wilgotność karmy zapewniająca prawidłowy przebieg procesów metabolicznych w organizmie kota.
Jak często i jakie porcje podawać kotu?
Koty pobierają pokarm w małych porcjach, dlatego tak istotnym czynnikiem zapewniającym prawidłowe trawienie i utrzymanie na stałym poziomie składników odżywczych w ich organizmie, jest częstotliwość podawanej karmy. Zasada powinna być jedna: karmić należy tak często, jak tylko są takie możliwości. Stałe uzupełnianie wartości odżywczej stabilizuje efektywność przemian metabolicznych oraz nie doprowadza do sytuacji, w której w okresie międzyposiłkowym dochodzi do braku poszczególnych składników odżywczych. Ich okresowe, długotrwające braki mogą prowadzić do „spichrzania” i w konsekwencji do braku homeostazy w organizmie. Widocznym objawem takiego procesu jest nadwaga i otyłość kotów. Długie okresy między posiłkami przyczyniają się do pobierania dużych, ponadmiarowych porcji karmy. Z kolei stały dostęp do karmy suchej wiąże się z brakiem kontroli ilości pobieranego pokarmu – pomijając całkowicie fakt zwiększonej ilości węglowodanów w karmie suchej, których zasadność stosowania także stanowi ważny temat w żywieniu kotów.
Negatywny wpływ stałego dostępu do karmy można zniwelować przede wszystkim przez bardzo precyzyjne porcjowanie dostosowane do aktualnego zapotrzebowania kota oraz aktywowanie go w procesie pobierania pokarmu. Pobudzona inwencja opiekunów kotów powinna zainspirować do tworzenia różnych konstrukcji, na których pozostawiona karma stymulowałaby naturalny instynkt łowiecki czworonożnego pupila. Zostawienie małych porcji karmy w miejscach wymagających wysiłku zarówno fizycznego, jak i umysłowego to wyzwanie dające kotu dużo satysfakcji.
Znaczenie wody w diecie kota
Metabolizm białka w organizmie kota zachodzi przy wyjątkowo dużym zapotrzebowaniu na wodę. Szacuje się, że zmetabolizowanie 1 g białka w wątrobie zużywa około 7 g wody. Dlatego tak istotnym czynnikiem regulującym jego wydajność jest pobieranie wody. Każdy opiekun wie, że kot nie ma naturalnego odruchu picia. Jest to cecha indywidualna i trudna do wyegzekwowania, zwłaszcza jeżeli zakłada się, że jedynym źródłem wody jest ta znajdująca się w misce. Dlatego też najlepszym rozwiązaniem jest stosowanie w diecie kota mokrej karmy o wysokiej wilgotności. Mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego to średnio aż 60% naturalnych płynów, które pobierane wraz z karmą, stanowią źródło wody oraz rozpuszczonych w niej składników mineralnych, witamin, ale także białek i substancji biologicznie czynnych. W żywieniu kotów nie ma bezpieczniejszej i pewniejszej metody bilansowania wody w ich organizmie.
Żywienie kota to ciekawe wyzwanie dla opiekunów, a oparte na odpowiednim modelu staje się bezpieczniejsze oraz daje więcej czasu na wspólną zabawę i wzajemne inspirowanie się.