Dlaczego warto włączyć podroby do diety psa?

2022-05-11
Dlaczego warto włączyć podroby do diety psa?

Rozwój rynku karm dla zwierząt domowych spowodował, że w większym stopniu wykorzystywane są surowce, których właściwości są przydatne w utrzymaniu konsystencji, tekstury i smakowitości, wpływając jednocześnie na zachowanie wysokiej wartości odżywczej gotowej karmy. Takimi surowcami są podroby, które łącznie z tkanką mięśniową występują jako wspólna kategoria surowcowa „mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego”. O wartości odżywczej podrobów decyduje zawartość pełnowartościowego białka, a także większa, w porównaniu z tkanką mięśniową, zawartość i różnorodność witamin oraz składników mineralnych. Ilość i proporcje podrobów wykorzystywanych w produkcji karmy dla psów wynikają bezpośrednio z konieczności pokrycia zapotrzebowania na wszystkie składniki odżywcze. Warto zaznaczyć, że to właśnie podroby pozwalają na urozmaicenie źródeł takich składników jak białko i tłuszcz, które gwarantują utrzymanie w gotowej karmie na odpowiednio wysokim poziomie zawartości poszczególnych aminokwasów, których organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować, a także kwasów tłuszczowych. Wynika to z faktu, że jeden surowiec jako źródło danego składnika odżywczego nie zaspokaja potrzeb bytowych psa i dlatego koniecznym jest łączenie ze sobą kilku surowców stanowiących uzupełnienie białka, tłuszczu, witamin i minerałów, aby zapobiec pojawieniu się ich braków.



Co jest cenne w podrobach?

Do podrobów najcenniejszych pod względem wartości odżywczej należą: wątroba, mózg, nerka, ozór, serce, płuca. Wątroba zawiera w swoim składzie białka o wysokiej wartości biologicznej, duże ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – szczególnie witaminy A oraz witamin rozpuszczalnych w wodzie (B1, B2, PP, B12). Wśród związków mineralnych wątroba jest cennym źródłem żelaza, które występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego. Można je znaleźć w dużych ilościach m.in. w wątróbce, wołowinie, rybach, owocach morza, udzie z indyka, jajkach i właśnie w omawianych podrobach. Wątroba jest narządem o wysokiej zawartości tłuszczu bogatego w kwasy tłuszczowe nasycone, dzięki czemu stanowi surowiec wysokoenergetyczny, a także, jako nieliczna wśród wszystkich surowców pochodzenia zwierzęcego, zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny n-3 – kwasu dokozaheksaenowego (DHA) i eikozapentaenowego (EPA). Dzięki ich stosunkowo wysokiej zawartości, wraz z fosfolipidami i choliną, dodatek wątroby do karm mokrych poprawia właściwości teksturotwórcze gotowego produktu oraz w bezpośredni sposób wpływa na poprawę smakowitości. Serca natomiast są bogate w witaminy z grupy B, szczególnie dużo znajduje się w nich witaminy PP. Mają one większą wartość energetyczną aniżeli inne podroby ze względu na wyższą zawartość tłuszczu. Skład aminokwasowy białek serca odpowiada w dużym stopniu składowi tkanki mięśniowej, czyniąc go cennym źródłem endogennych aminokwasów - związków budujących białka wykorzystywanych jako materiał budulcowy wszystkich tkanek, hormonów, enzymów, neuroprzekaźników, które organizm jest w stanie samodzielnie przyswajać w ilości pokrywającej dobowe zapotrzebowanie. Są niezbędne do tego, aby organizm mógł prawidłowo funkcjonować.

Podsumowując, warto jest włączyć podroby do diety psa, bo dostarczają wartościowych i różnorodnych składników. Ilość, jakość oraz proporcje wykorzystanych podrobów wpływają na zachowanie wysokiej wartości odżywczej gotowej karmy oraz gwarantują jej smakowitość.

Pokaż więcej wpisów z Maj 2022
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel